• hét. jún 17th, 2024

A nagy Babakötvény-biznisszel így váltak multimilliomossá gyerekek

Bykp04

máj 14, 2024

Fél év alatt 90 milliárd forinttal nőtt a Babakötvények állománya. Az élelmes és pénzes befektetők tízezrével nyitották a Start-számlákat is ehhez, hogy kihasználhassák a 20 százaléknál is magasabb kamatot. Volt olyan időszak, hogy két hét alatt tízmilliárdokat tettek Babakötvénybe, számlánként átlagosan 80 ezer forint befizetés érkezett, ami a tízszerese a szokásosnak – derül ki a Bank360.hu írásából.


Gigantikus Babakötvény-biznisz bontakozott ki tavaly év végén, amikor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lezárta a 2033/I jelzésű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jegyzését. Ez volt az utolsó olyan inflációt követő kamatozású lakossági állampapír, amely a 2022-es és 2023-as rekord infláció fölötti kamatot fizet a befektetőknek.

BabakötvényAki csak tehette, vitte a pénzét a Babakötvénybe, amely minden évben 3 százalékponttal fizet magasabb kamatot az inflációnál. Így az idén már 20,6 százalékos kamatot kapnak a gyerekek, akiknek a nevére vették ezeket. Összesen nagyjából 90 milliárd forinttal nőtt ennek az állampapírnak az állománya fél év alatt. Ebben persze a kamatok is benne vannak, de a növekmény nagy része friss befizetés.

A szülők bármikor nyithatnak Kincstári Start értékpapírszámlát a gyereküknek, erre vásárolhatnak a Babakötvényből. A kamatokkal sem kell foglalkozniuk, kamatfizetés után ugyanis a kincstár automatikusan befekteti a pénzt ugyanabba a Babakötvény-sorozatba, amelyben a gyerek többi megtakarítása volt. Bár Babakötvénynek hívják, akár tinédzser gyereknek is lehet Start-számlát nyitni, és arra ilyet venni.

Az adott évi befizetésekre ráadásul az állam 10 százalék, legfeljebb évi 12 ezer forint támogatást is ad. A befektetés biztos, jól kamatozik, az egyetlen “hibája” csak az, hogy pénz nem a szülőé, hanem a gyereké, aki 18 éves koráig nem kaphatja meg ezt az összeget. Másfelől viszont, bár Babakötvénynek hívják, akár tinédzser gyereknek is lehet Start-számlát nyitni, és arra ilyen értékpapírt venni.

 

Multimilliomossá tett gyerekek

Ez sok módosabb családot kevéssé aggasztott 2023 végén és 2024 elején. Ennek egyik jele, hogy amikor tavaly decemberben elindult a teljesen online kincstári számlanyitás, az egyik legnépszerűbb termék a Start-számla lett. Az azóta megnyitott nem egészen 45 ezer kincstári értékpapírszámlából a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint 44 százalék, vagyis 19 805 volt a Start-számla.

Ezekkel együtt a kincstárnál ma már 364 ezer Start-számlát vezetnek, amelyeken 331 milliárd forint van, vagyis egy-egy gyereknek átlagosan több mint 900 ezer forintnyi megtakarítása gyűlt össze. Sejthető persze, hogy hatalmas különbségek vannak a gyerekek egyenlegei között, lehetnek köztük sokszoros milliomosok, és olyanok is, akiknek csak néhány tízezer forintjuk van.

A Bank360.hu beszélt szülőkkel, akik több tízmillió forintot helyeztek el a középiskolás gyerekük Start-számláján, voltak, akik még szabad felhasználású jelzáloghitelt is felvettek, és abból vásároltak Babakötvényt. Nem is csoda, hiszen a gyerek csúcskamattal fialó pénzét a számlanyitás után három évvel már ki lehet venni, ha betöltötte a 18-at.

Így például egy 15 éves gyerekkel extra kamatozású állampapírt lehet vásárolni akár három éves futamidőre. A roham odáig fajult, hogy februárban bezárták ezt a kiskaput, és évi 1,2 millió forintban korlátozták a Babakötvénybe befizethető összeget.

 

Dőlt a pénz a Babakötvénybe

Jól mutatja, milyen ütemben nőtt a Babakötvény-állomány tavaly év végén és az idei év elején, hogy 2022 végén Babakötvényben még csak nem egészen 200 milliárd forint volt. Ez az állomány tavaly október végére 240 milliárdra hízott, majd amikor november végén lezárták a 2033/I PMÁP értékesítését, hirtelen megugrott és már 270 milliárd forint fölé nőtt. A 2032/S sorozatba akkor egy kéthetes periódusban több mint 21 milliárd forintot fizettek be, miközben átlagosan nagyjából 1,5-1,6 milliárdot szoktak betenni ennyi idő alatt.

A kereslet ezután folyamatosan erős maradt,majd a következő nagy roham akkor volt, amikor bejelentették az évi 1,2 milliós befizetési korlátot. Ekkor az összes Babakötvény-sorozatba rengeteg pénz került, és hirtelen 28 milliárd forinttal nőtt az állomány, amely február közepére már megközelítette a 318 milliárdot.

 

Nem muszáj 18 évesen kivenni, ha jól fizet

A Babakötvény további előnye, hogy a 2014 előtt született gyerekeknek a 2032/S sorozatot vásárolhatják meg a szülők, és ez az állampapír nem jár le csak 2032 decemberében, 8 és fél év múlva. Hiába tölti be a gyerek a 18. évét korábban, nem muszáj az állampapírt visszaváltania, megtarthatja a lejáratig, és addig fizeti is majd az infláció plusz 3 százalékos kamatot az állam. (A fiatalabb gyerekek mindig olyan sorozatot kapnak, amely 18-19 éves korukban lejár majd, az idén született babák pénzét például egy 2043-ban lejáró kötvénybe lehet befektetni.)

Az államkincstár nem adott ki adatot arról, hány 16-18 éves gyereknek van most Start értékpapírszámlája, de nyilvánvaló, hogy ha nincs égető szükség a pénzre, akkor a most érettségiző fiataloknak érdemes megtartaniuk a Babakötvényt az idén és még jövőre is, a 2032/S kötvény kamatfordulója ugyanis decemberben lesz, így 2025 decemberéig fizeti majd a 20,6 százalékos csúcskamatot – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője.

 

Kvíz:

Itt van néhány érdekes teszt: Le a kalappal, ha jól sikerül (574) vagy Ez a mix garantáltan frissen tartja az agyat (897) vagy Le a kalappal, ha jól sikerül (710) vagy Ezek a kérdések, nehezek, de érdekesek (998) vagy Jó válasz, rossz válasz? Csak 8 kérdés (900)